Kjempegode fiskekaker/ -boller fra Lofoten og Helgeland. Mye fisk og lite mel. Til fiskekaker i brunsaus er det godt med potet og kålstuing, erterstuing, eller en grønnsaksblanding til. Stekt på panna eller dampet passer det godt med raspet gulrot og eple med bitte litt edikk sukker og vann over. Potet og smeltet smør til. Fiskebollene serveres med hvit karry saus , mandelpotet og grønnsaker.

Alternativ, fra Anne Turid på Værøy:

Dette trenger du til 10 kaker eller boller:

  • 500 gram hysefilet
  • 1ss salt
  • 3 dl melk
  • 1 ss hvetemel
  • 1 ss potetmel
  • 1 ts muskat
  • 1 ts løkpulver
  • Til steking: Margarin, smør, smult eller rapsolje
  • Til koking: En god fiskekraft

Alternativ, fra Rune på Træna:

  • 500 gram hysefilet
  • 1ss salt
  • 3 dl helmelk
  • 1/2 egg
  • 1/4 løk
  • Cirka 2 toppede ss potetmel
  • 1/2 ts. pepper
  • Eventuelt: Smak til med litt muskat eller ingefær

Slik gjør du:

  • Kjør fisken med saltet i kjøkkenmaskin eller hurtigmikser
  • Spe med melk, litt av gangen
  • Bland i mel
  • Krydder etter smak
  • Fiskekaker: Form kakene med to skjeer og stek dem i fettet i varm panne
  • Fiskeboller: Kok opp fiskekraft. Ha bollene i kraften og gi dem et kort oppkok. La trekke i ca 1 time