Spanias nasjonalrett paella (uttalt «paeja») er en «søndagsmiddag», en rett for gjestebud, men den kan også lages av restemat. Det som er viktig er å tilberede hver enkelt ingrediens med omhu, og være raus med fisk og skalldyr. Nettopp derfor liker jeg godt å lage den selv. I denne oppskriften har også vi kylling i, for det hører med i Valencia- varianten. Men: Du kan gjerne erstatte kyllingen med mer fisk og sjømat om du vil.

Blåskjell kan sankes hele året, men skal du sanke selv: klikk herfor å sjekke mattilsynets blåskjellvarsel.

Dette trenger du til 4 personer:

  • 1 kylling (ca 600 g), evnt. kyllingbryst
  • 1 fiskefilet (4-500g)
  • Sjøkreps eller reker
  • Blåskjell
  • 1 dl olje
  • 4 tomater eller 2 dl hermetiserte hakkede tomater
  • Aspargesbønner, kan være dypfryste, 1 liten pose er nok
  • Erter, kan være dypfryste, 1 pose
  • 1-2 løk, gule
  • Litt paprika eller pimientos (hermetisert paprika)
  • 300 g paellaris eller risottoris. Bruk for all del ikke lettkokt
  • 7 dl fiskekraft, evt. fiskebuliong
  • Frisk persille
  • Safran, bare litt. Evnt. 2 ts. gurkemeie
  • 2 hvitløksbåter eller etter smak
  • Salt, hvit pepper
  • Evnt litt sitron

Slik gjør du:

  • Gjør i stand ingrediensene, del kyllingen i to og hver del i 5 deler, og krydre dem
  • Filitèr fisken, skyll hode og ben og kok kraft på det
  • Rengjør blåskjellene og damp dem med litt olivenolje og hvitløk. Ta vare på kraften og bruk den sammen med fiskekraften
  • Knus hvitløk og safran, spe med litt vann
  • Finhakk løk og tomat
  • Bruk en lav, vid gryte eller en paellapanne. Varm opp oljen, brun den krydrede kyllingen, og slå ned varmen
  • Legg i løken og la den frese med uten å ta farge.
  • Ha i tomatene. Fyll på med fiskekraften/ blåskjellkraften, hvitløk og safran. Smak til med salt og pepper. Skal være ganske sterk nå. Du kan evnt. bruke bare litt hvit pepper, og krydre med chili eller cayennepepper
  • Ha i risen, rør, all risen skal være under væsken. Kok opp
  • Ha i grønnsaker, paprika eller pimientos, fisken og de rå sjøkrepsene og/eller reker
  • La koke i 5 minutter
  • Sett lokk på gryten, eller bruk folie. Sett gryten inn i ovn som er forvarmet til 200 grader celsius. La stå 15-20 minutter eller til risen er ferdig
  • Paellaen er ferdig når risen er passe kokt. Den skal ikke være grøtete, men retten bør være saftig uten for mye væske
  • Garner med hvitløksdampede blåskjell, og strø gjerne reker , persille, presset sitron og annet godt over

 

Paella1

Variasjon Paella

Variasjoner