Slik gjør du:

  1. Sjekk blåskjellvarslet på Matportalen.no
    • Ny-sankede dampede blåskjell er aldeles nydelig både i smak og duft, men de lever av alger, og kan i perioder inneholde alge-gifter du hverken kan se, lukte eller smake. Giftstoffene forsvinner heller ikke ved vasking eller koking
    • Skjellene du kjøper i butikken er kontrollert av Mattilsynet og skal være trygge
    • Hvis blåskjellvarslet gir grønt lys for sanking i området, sank skjellene så nært Mattilsynets måleområde som mulig
    • Du finner skjellene innimellom tangkvaster på svaberg, i bergsprekker, på bryggepåler, taustumper, fortøyninger, under flytebrygger. De er godt festet med mange tynne «byssustråder». Vi anbefaler å bruke hansker for å beskytte hendene når du skal rive skjellene løs
  2. Sank skjellene i bøtte eller kar. Ha kaldt sjøvann i for å holde dem friske og levende inntil du skal rense dem
  3. Oppbevaring
    • Holdbarheten er lengst når skjellene ligger på is, men blåskjell skal ikke fryses og skal derfor ikke ha is over seg, bare under
    • Kan oppbevares i inntil 7-10 dager ved 0-10 grader Celsius
  4. Kontroller alltid at skjellene er levende før du damper dem. Det er tre måter å gjøre dette på:
    • Skyll dem, eller legg dem i ferskvann (uten salt). Er de levende, lukker de seg
    • Bank eller knips på dem med fingeren. Er de levende, lukker de seg
    • Når du damper levende skjell trekke kjøttet seg sammen som en ball og skjellene åpner seg. Skjell som ikke åpner seg bør ikke spises

Se filmen:

 

Blåskjell i Norge

Blåskjell er den vanligste muslingen langs norskekysten. Blåskjell-eggene klekkes om sommeren. «Ungene» svømmer først omkring i noen uker, men når høsten kommer må de finne et sted å feste seg. De kan vokse 6-7 cm i løpet av ett år, og kan bli 6 år gamle dersom de ikke blir spist før. Blåskjell kan også brukes som agn. Kroken festes i «foten», som er mørkebrun og fast og sitter i den spisse enden av skjellet.

Se Folkehelseinstituttets nettsider for informasjon om skjellforgiftning.